Mastring FAQ

Vad är mastring?

Mastring är det sista steget i musikproduktion. Det är här vi ser till att allt är i sin ordning och att låten står sig mot andra låtar i samma genre. Är det en EP eller ett album ser vi till att det är lagom lång tid mellan varje låt och att volymen och tonen från låt till låt är rätt. Ofta är det relativt små, men viktiga justeringar som görs. Det är även här vi kan lägga till meta-data i ljudfilen och skapa kopior i olika format.

Måste jag mastra min låt?

Nej. Det är fullt möjligt att släppa en omastrad låt. Om du är 100% säker på att inget missats i produktionen, att det låter precis som du vill och att alla nivåer är rätt så behöver låten inte mastras. 
Det är däremot ganska ovanligt att släppa en omastrad låt eftersom det finns stora fördelar med att få professionell hjälp i det sista steget.

Vilka fördelar innebär professionell mastring?

En professionell mastringsstudio är väl akustikbehandlad och har en lyssningsmiljö som är mer exakt än vad de flesta andra studior kan uppnå. Det innebär att vi i mastringsstudion ofta hör saker som är svåra att uppfatta i “vanliga” högtalare. 

Band, artister och producenter arbetar ofta länge med en låt. Det gör att man lätt blir blind för saker eftersom man hört dem tusen gånger. Mastringsteknikern hör låten för första gången och kan därmed vara mer objektiv och lättare höra saker som missats i produktionen. I ca 80% av låtarna jag mixar så hör jag saker som missats i produktion eller mix. Vi går då tillbaka och fixar dessa saker. Jag får nästan alltid kommentaren “men hur kunde vi missa detta?”. Svaret är just att man till slut blir blind för sin egen produktion.

Men AI-mastring då? Eller online-mastring?

Som jag ser det så är inte detta mastring utan presets för masterprocessing. Vissa av dessa “lyssnar” på materialet och lägger på processorer enligt en förutbestämd algoritm. Men i skrivande stund (2023) så finns det ingen AI-mastring som kan hitta missar i produktionen, något som jag hittar i ca 80% av alla låtar jag mastarar. De kan inte heller komma med förslag som t ex “om du tar bort lite sub-frekvenser i kicken så kan jag få ett bättre sound i mastern” eller “jag tror sången behöver upp lite i volym”. Vidare så jobbar inte dessa med automation utan lägger statisk processering över hela låten. Det går inte heller att ha ett samtal om musiken för att hitta det bästa sättet att få rätt känsla i låten.

Men hela AI-världen utvecklas i en rasande fart. Så vem vet hur det ser ut imorgon.

Är det en fördel att sitta med vid mastring?

Eftersom du inte är van vid hur det låter i min studio så är vinsten att sitta med inte jättestor. Däremot så kan det vara intressant att se på nära håll hur processen går till. Det finns såklart chans att ställa frågor och lära sig mer om mastring och även vad som går att göra i produktionen för att få ut så mycket som möjligt av mastringen. Men mest av allt så har vi gott kaffe i studion, så bara det kan vara värt en liten road trip.